Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

DDT és emlőrák

 

A DDT hosszú távú hatása.

Négyszer gyakoribb az emlőrák azoknál a nőknél, akiknek az anyjánál a terhesség alatt magasabb DDT-szintet mértek a vérben - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók egy 54 éves követéses vizsgálat alapján.

 A kutatás eredményeit az Amerikai Endokrinológiai Társaság folyóiratában, a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism legújabb számában ismertetik.

A nagy hatású rovarmérget, a DDT-t (diklór-difenil-triklóretánt), mivel felhalmozódik a szervezetben és károsítja a környezetet, az 1970-es években számos országban betiltották. A szert ma is alkalmazzák Afrikában és Ázsiában.

A Berkeley-i Közegészségügyi Intézet kutatói több mint húszezer terhességet vizsgáltak olyan nők körében, akik egy kaliforniai magán biztosítótársaság tagjai voltak az 1959 és 1967 közötti időszakban, amikor az Egyesült Államokban még széles körben használták a DDT-t. A vizsgált időszak alatt 9300 lány született.

A kutatók vizsgálták a DDT szintjét az anyák vérében a terhesség alatt, vagy nem sokkal a szülés után, majd azt követték nyomon, hogy lányaik közül hánynál alakul ki 52 éves koráig emlőrák.

Az 54 éves vizsgálat során a tudósok 118 emlőrákos nő anyjánál mérték meg a vér DDT-szintjét, és az adatokat 354 olyan asszony adataival hasonlították össze, akiknek lányánál nem fejlődött ki daganat.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy függetlenül az emlődaganat családi előfordulásától, az emelkedett DDT-szint az anyák vérében megnégyszerezi lányaiknál az emlőrák kockázatát. Azoknál a nőknél, akiknek magzati korban magasabb DDT-dózis jutott a szervezetébe, általában előrehaladottabb stádiumban lévő daganatot diagnosztizáltak.

Az emlőrákkal diagnosztizált nők 83 százalékánál úgynevezett ER (ösztrögén-receptor) pozitív daganatot kórisméztek, vagyis olyan daganatféleséget, amelynek növekedését stimulálja a női nemi hormon, az ösztrogén.

"Ez az 54 éves kutatás az első, amely közvetlenül bizonyítja, hogy a terhesség alatt az nők szervezetébe jutó vegyszerek élethossziglani fenyegetettséget jelentenek lányaik számára" - hangsúlyozta Barbara Cohn, a tanulmány társszerzője.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a DDT fejlődési rendellenességeket okoz, csökkenti a temékenységet, és növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

forrás: informed.hu
SiteEngine Wombat