Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Középénzből vehetne praxist a háziorvos

 

Az OEP-tól a betegek ellátásáért járó összegből finanszírozhatnák a praxisvásárlást a házirovosok, ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag közpénzből szerezhetnének magánvagyont.

A parlament előtt lévő egészségügyi alapellátásról szóló törvény elfogadása után lehetővé válna, hogy a háziorvosok közpénzből vásároljanak praxisjogot – írja a Népszabadság.

A tervezet szerint a háziorvosok az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) a betegek ellátásáért járó összegből finanszírozhatnák a praxisvásárlást, ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag közpénzből szerezhetnének magánvagyont.

Jelenleg 240 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van, és a többi 6000 körzet orvosai is közel állnak a nyugdíjhoz, a kormány ezért így akar lehetőséget teremteni arra, hogy a nyugdíjba vonuló orvosok tisztes áron eladhassák a praxisaikat.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint az új javaslat vonzóbbá tenné a fiatalok számára a háziorvoslást, de a változtatások között szerepel egy kedvezményes hitelkonstrukció bevezetése is, amelynek részletei azonban még nem ismertek.

Selmeczi Kamill, az Alapellátók Országos Szövetségének elnöke szerint az államnak a jó cél érdekében joga van eltérni a megszokottól, most pedig évente alig 40-50 praxis cserél gazdát, alig 12 millió forintos átlagáron.

forrás: hvg.hu
SiteEngine Wombat