Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Terjed a gyógyszerhamisítás

 

Világszerte egyre nagyobb méreteket ölt a gyógyszerhamisítás, az interneten keresztül bárki bármilyen készítményt beszerezhet, ezek sokszor hatástalanok, sőt súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Egy rövidesen megszülető uniós jogszabály értelmében egyedi azonosítót kapnak a gyógyszerek.

 

Három év múlva már csak egyedi azonosítóval ellátott gyógyszerek kerülhetnek forgalomba

A gyógyszer hatalmas üzlet, nem csoda, hogy az Interpol adatai szerint az elmúlt években világszerte a többszörösére nőtt a hatóságok által lefoglalt, engedély nélkül forgalmazott, illetve hamis gyógyszerek száma: míg 2011-ben még csak 2,4 millió, 2013-ban már több mint tízmillió doboz ilyen készítményt találtak. Magyarországon eddig 37 féle hamis vagy illegális szert azonosított az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), ezek között van pszichotróp anyag, de olyan fogyasztószer is, amely bizonyíthatóan gyomirtót tartalmaz, és az Egyesült Királyságban már nyolc ember haláláért tehető felelőssé – mondta a témában rendezett beszélgetésen Pozsgay Csilla főigazgató.

A hamisított gyógyszerek, gyógyhatású készítmények legnagyobb veszélye a bizonytalan összetevő. Ma már nem csak teljesítmény- vagy potencianövelőket, fogyasztószereket hamisítanak, de például onkológiai készítményeket, ami beláthatatlan következménnyel járhat.

Az illegális gyógyszer-kereskedelem fő színtere az internet: az Interpol az elmúlt öt évben 50 ezer engedély nélkül működő internetes gyógyszertárat záratott be.

Az Egyesült Államokban, ahol Európához képest sokkal elterjedtebb az online gyógyszervásárlás, egy amerikai cég azt találta, hogy a 35 ezer online patikának a 0,6 százaléka legális– sorolta a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének munkatársa, Fittler András.
A webes gyógyszer-értékesítést Magyarországon is folyamatosan figyelik, és mint Pozsgay Csillától megtudtuk, eddig 18 hamis vagy nem engedélyezett gyógyszert forgalmazó honlapot blokkolt a hatóság. Annak érdekében, hogy a vásárlók számára is egyértelmű legyen, legális vagy illegális webpatikában járnak, az unió júliustól egy közös logót vezet be, amelyet csak az engedélyezett netgyógyszertárak használhatnak majd. Emellett a gyógyszerészeti hatóság és a tisztiorvosi hivatal a jövőben mind több olyan közös „razziát” tervez, amelynek során a patikán kívüli gyógyszer-kereskedelmet ellenőrzik majd.

Erre azért is van szükség, mert a szigorú hazai kereskedelmi gyakorlatnak köszönhetően Magyarországon eddig még csak patikán kívül találtak hamis gyógyszert. Ennek ellenére – mint arról Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője beszámolt – 2018-tól a magyar gyógyszergyártók is csak egyedi azonosítóval ellátott szereket hozhatnak forgalomba, egy doboz orvosságot a gyártótól a fogyasztóig nyomon követ egy informatikai rendszernek. Az előírás, amelynek részleteiről heteken belül megszületik az uniós jogszabály, eurómilliárdokkal növeli meg a gyógyszergyártók költségeit.

Súlyos büntetéseket kérnek a kereskedők

A szigorúbb ellenőrzésben, a nyilvánosságban s a jelenleginél súlyosabb büntetésekben látják a kereskedők a megoldást a hamisítás ellen. A HENT megbízásából az Ipsos és az MTA Szociológiai Intézet által a kereskedő cégek körében végzett piackutatásból azonban az is kiderül, hogy az általa forgalmazott áruk forrását a megkérdezettek mindössze 15 százaléka vizsgálja.
A kutatás visszaigazolta, hogy a leggyakrabban a ruhákat és cipőket, a háztartási vegyiárukat és kozmetikumokat, valamint az elektronikai termékeket hamisítják.

Forrás: vg.hu

SiteEngine Wombat