Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

A Google szemüvege gátolhatja a perifériális látást

 

Gátolhatja a jobb szem feletti periferiális látást a Google Glass okosszemüveg - írta tanulmányában egy kaliforniai szemészorvos és kutatócsoportja.

A Google online média óriás által kifejlesztett Google Glass "okosszemüveg" sarkába olyan monitort szerelt, melynek segítségével láthatjuk mindazt,  amit okostelefonunk kijelzőjén is.

"Rögtön a megjelenése után vettem Google Glasst, és rajtam volt, amikor vezetés közben majdnem balesetet okoztam, mert nem vettem észre a jobbról jövő autót. Szemészként rájöttem, a monitor takarja a látómezőm egy részét" - mondta el a Reutersnek Tsontcho Ianchulev, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, a Journal of American Medical Association orvosi szaklapban megjelent írás vezető szerzője.

A Google Glass egy szemüvegkeret sarkába szerelt kis monitor, amelynek viselője elolvashatja az e-mailjeit, megnézheti a térképet, és alapvetően azt láthatja, amit okostelefonja kijelzőjén.

Tanulmányukban Ianchulev és kollégái összehasonlították a Google Glasst a monitor nélküli, normál szemüveggel, hogy megtudják, mennyire befolyásolja az előbbi a látómezőt. A három egészséges látású résztvevő egyórás Google Glass-viselés után hozzászokott az eszközhöz, majd elvégezte a látómezőt vizsgáló teszteket. Ezután normál szemüveggel hajtották végre ugyanazokat a teszteket.

Az okosszemüveg viselésekor mindhárom résztvevőnek jelentős vakfoltjai lettek látómezőjük jobb oldali felső részén. A monitor a tesztek alatt ki volt kapcsolva - írták a kutatók.

"Ha ellenzős sapkát, kapucnit, napszemüveget visel az ember, gyorsan rájön arra, amit a tanulmány ír: a fejen vagy az arcon hordott holmi befolyásolhatja a periferiális látást. A Google Glasst a kezdetektől sok terület szakembereivel együtt terveztük, és sokoldalú tanulmányozása után sem találtunk biztonsági hibát, feltéve, ha helyesen használják az eszközt" - írta közleményében az informatikai konszern egyik szóvivője.

Hangsúlyozta: a helyes viselés szabályait leírták a használati utasításban. A monitort a jobb szem fölé kell helyezni, nem a szem elé.

Ianchulev és munkatársai megnézték az okosszemüveget hordókról készült fotókat az interneten, és azt tapasztalták, a viselők 30 százalékának a jobb szem pupillája előtt helyezkedik el a minimonitor. Jobb tervezéssel minimalizálni lehetne a vakfoltot - vélték a kutatók.

Forrás: delmagyar.hu

SiteEngine Wombat