Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Program a rugalmasabb és hatékonyabb egészségügyért

 

Az Európai Bizottság közleménye a hatékony, hozzáférhető és rugalmas egészségügyi rendszerekről

Az egészségügyi rendszerek társadalmaink sarokkövei. Segítenek abban, hogy életünk egészségben teljen vagy adott esetben egészségi állapotunk javuljon, ezzel pedig jelentősen hozzájárulnak mindannyiunk jóllétéhez.

Ezekre a rendszerekre azonban egyre nagyobb teher nehezedik amiatt, hogy Európa idősödő lakossága fokozottabb és jobb ellátást igényel. Igaz ugyan, hogy a korszerű technológia a hatékony ellátás új lehetőségeit hordozza magában, ennek azonban ára van. Az egészségügyi dolgozók létszáma sok helyen elmarad a szükségestől, így számukra is folyamatos küzdelmet jelent, hogy megfelelő színvonalon elégítsék ki az ellátással kapcsolatos igényeket. Ráadásul a gazdasági válság a kormányokat az egészségügy területén is nehéz döntések meghozatalára kényszeríti, mivel csak szűk költségvetésből gazdálkodhatnak.

E problémákkal természetesen az Európai Bizottság is tisztában van, ezért idén áprilisban közleményt fogadott el a hatékony, hozzáférhető és rugalmas egészségügyi rendszerekről, melynek nyomán széles körű és intenzív vitát kíván indítani a témakörben.

Az egészségügyi rendszerek egyik legfontosabb ismérve a hatékonyság: minél jobb egészségügyi eredményeket hoznak, annál jobban támogatják a lakosság egészségi állapotának javulását.

A hatékonyság azonban önmagában nem elegendő. Az egészségügyi rendszerek hozzáférhetősége legalább ilyen fontos szempont. Ennek lényege, hogy a rászorulók megfelelő mértékű és színvonalú orvosi ellátást vehessenek igénybe.

Végezetül pedig, a modern egészségügyi rendszerek harmadik ismérve a rugalmasság. Ez azt jelenti, hogy e rendszereknek jól kell tudniuk alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez, és korlátozott erőforrások esetén is meg kell birkózniuk a jelentős kihívásokkal.

Az említett közlemény több olyan intézkedést is felvázol, amellyel mérhető és fokozható a tagállami egészségügyi rendszerek hatékonysága, hozzáférhetősége és rugalmassága. Ilyen intézkedés többek között az egészségügyi rendszerek teljesítményének értékelése, de ide sorolhatók az e-egészségüggyel kapcsolatos kezdeményezések és az uniós egészségügyi munkaerő tervezése is. Ezekből az intézkedésekből egy olyan, a tagállamokkal közösen kidolgozott szakpolitikai program rajzolódik ki, amely hozzájárulhat az uniós egészségügyi ellátás színvonalának javításához és az egészségügyi egyenlőtlenségek felszámolásához.

forrás: ec.europa.eu
Szerző: Nathalie Chaze, az Egészségügyi rendszerek egység vezetője, Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság

SiteEngine Wombat