Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Genetikától függ a H7N9 elleni állóképesség

 

A H7N9 vírus először Kínában jelent meg, tavaly februárban. Az egyéb típusú influenza leküzdése után megjelenő CD8+T limfociták az új vírussal szemben is nyújthatnak bizonyos fokú védettséget.

Nemzetközi kutatók egy csoportja a Melbourne-i Egyetemen rájött, hogy az emberek genetikai különbségeik miatt az új H7N9  influenza vírussal szemben különböző mértékben ellenállóak. Az összesen 52 betegtől vett vérmintákban különböző fokú immunválasz figyeltek meg, amiért az immunválasz részét képező protein-komplex különbözősége a felelős.

A H7N9 vírus először Kínában jelent meg, tavaly februárban. Mivel eddig emberben ez a vírus nem fordult elő, így a szervezetünk megfelelő antitestekkel sem rendelkezett ellene. Bár néhány egyéb típusú influenza leküzdése után megjelennek a szervezetben a CD8+T limfociták, amelyek ebben az esetben is nyújthatnak bizonyos fokú védettséget. Azon személyek szervezete számára, akik nem rendelkeznek ezzel a limfocitával, a vírus egy teljesen új ellenfél lesz. A kutatás eddigi eredményei alapján, bizonyos szintű geográfiai tagolódás is megfigyelhető. A HLA allélek alapján az A*0201, A*0301, B*5701, B*1801, és B*0801csoportba tartozó embereknél erőteljesebb CTL válasz várható a human influenza A vírusok, így a  H7N9-nel szemben. Azokban a csoportokban,  ahol a HLA-A*0101, A*6801, B*1501, és a A*2402 dominál, gyengébb a CTL válasz. Például Alaszka, vagy Ausztrália lakói esetében úgy tűnik, hogy hiányzik ez a limfocita, így rájuk nézve nagyobb veszélyt jelenthet az új influenza. A vizsgált személyeknek 16-57%-a mutatott valamilyen immunválaszt a CD8+T-nek köszönhetően. Jelenleg egy új, univerzális T-sejt vakcinán dolgoznak, amely a már elérhető normál influenza elleni vakcinát egészítené ki.

(forrás: otszonline.hu, Proceedings of the National Academy of Sciences)

SiteEngine Wombat