Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Rendelet korlátozza a transz-zsírsav mennyiséget

 

Február 18-án hatályba lép Magyarországon egy új rendelet, amely szigorú szabályokat vezet be az élelmiszerekben előforduló transz-zsírsavakra vonatkozóan.

Az elkövetkezendő hetekben a gyártóknak az előírásoknak megfelelően módosítani kell a recepteket, adott esetben át kell térniük az alacsonyabb transz-zsírsav tartalmú alapanyagok alkalmazására. A már legyártott élelmiszerek szavatossági idejük lejártáig, de maximum a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig még forgalmazhatók.

A rendelet szerint az élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában maximálisan 2 gramm transz-.

zsírsav lehet. A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerekben, amelyeknek teljes zsírtartalma kevesebb, mint 20 százalék, ez az érték maximum 4 gramm. Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot

A rendelet hatálya csak a Magyarországon forgalmazott élelmiszerekre terjed ki. 

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. A rendelet tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt azoknál az előre csomagolt élelmiszereknél, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.

Nyolcszázhúsz élelmiszerben vizsgálták a szóban forgó zsír mennyiségét, és a vizsgált termékek egyötödénél jóval magasabb volt a transzzsírsav a megengedettnél. Jellemzően a csokibevonóval készült termékek, a szaloncukrok és a cukrászsüteményeknél volt magas ez az érték - tette hozzá a szakember. Martos Éva hangsúlyozta, az Európai Unióban Magyarország a harmadik olyan ország, ahol szabályozzák az élelmiszerek transzzsírsav mennyiségét. A főigazgató kiemelte, a csomagolt élelmiszereknél nem lehet feltüntetni az adott termék transzzsírsav tartalmát, azonban az OÉTI levédetett egy logót, amelyet azon gyártók használhatnak, akik vállalják, hogy a rendeletben foglaltakat betartják és termékeiket bármikor bevizsgálhatják.

Az OÉTI által összeállított, kereskedelmi forgalomból származó élelmiszerek transz-zsírsav tartalmának listájához KATTTINTSON IDE!

A listában közölt vizsgálati eredmények kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, nem képezik alapját semmilyen, jogi következménnyel járó eljárásnak.

(forrás: hirposta.hu, Jogi Fórum)

SiteEngine Wombat