Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Kevesebb orvos menne külföldre

 

Kevesebb orvos menne külföldre

 

Csökkent a kivándorlást tervező orvosok száma, viszont az ápolók, gyógyszerészek és fogorvosok közül többen dolgoznának külföldön – írja egy márciusi cikkében a Magyar Hírlap az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva.

Az egy évvel korábbihoz képest 111 fővel kevesebb, összesen 1950 egészségügyi dolgozó igényelt hatósági bizonyítványt a határon túli munkavállaláshoz. A patikusok és fogorvosok esetében azonban nem fordult meg a tendencia, az előbbiek közül 263, a gyógyszerészek köréből 77 esetben fordultak a hatósághoz, ami húszszázalékos növekedés 2012-höz viszonyítva. Emelkedett a külföldre távozó ápolók száma is, közülük 536-an igényelték a szükséges dokumentumokat, a tavalyelőtti 518 és a két évvel ezelőtti 314 kérelemmel szemben.

Tavaly százhússzal kevesebb szakorvos váltotta ki hatósági bizonyítványát, a legtöbben a háziorvosok közül fordultak a hivatalhoz. A szakvizsgával rendelkezők közül elsősorban a belgyógyászok (68), az aneszteziológusok (56), a sebészek (48), a csecsemő- és gyermekgyógyászok (35), a szülész-nőgyógyászok (33) és a kardiológusok (23) igényelték a dokumentumot.

A külföldi munkát kereső egészségügyi dolgozók számára tavaly már egyértelműen Németország volt a legfelkapottabb célpont, korábban Nagy-Britannia vezette a listát a cikk szerint.

(forrás: mno.hu)

SiteEngine Wombat