Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

A kamara egységes gyógyszerárakat akar

 

A gyógyszerészi kamara egységes gyógyszerárakat szeretne. Az egészségügyi államtitkárság szerint nincs napirenden a nem támogatott patikaszerek egységes árának bevezetése. A gyógyszerpiac többi szereplője egyenlőre kivár, hivatalosan még nem kapták meg a kamara javaslatát, melynek véleménye szerint a gyógyszerek áraiban nem szabadna eltérés legyen.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint szakmailag indokolt lenne egységes gyógyszerárak bevezetése. Hankó Zoltán kamarai elnök úgy foglalt állást, hogy az intézkedés a betegek javát is szolgálná. A köztestület jelezte, mindenképpen szakmai konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

Azonos készítményt minden gyógyszertárban azonos áron lehessen megkapni - mondta Horváth-Sziklai Attila, az MGYK országos ügyviteli vezetője a kamarai elképzelést. Szerinte ha az orvos olyan gyógyszert ír fel, amely vényköteles, de nem támogatott, akkor ez a készítmény szabadáras, árát az adott patika határozhatja meg saját ár- és üzletpolitikája szerint.

Ebben az esetben lehet eltérés a gyógyszer árában a különböző gyógyszertárakban - tette hozzá.
A kamara véleménye szerint az egészségügyi szolgáltatás keretében az ellátásért fizetendő díjaknak, jelen esetben a gyógyszerek árainak, nem szabadna eltérniük, függetlenül attól, hogy azt a készítmény hol, melyik patikában vásárolják meg.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke, Küttel Sándor azt mondta, a kamara hivatalosan nem juttatta el hozzájuk javaslatát. Hozzátette: ennek a kérdésnek a véleményezéséhez sokkal több információra lenne szükség, mint amennyi a sajtóban megjelent.
Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója szintén úgy nyilatkozott, nem látták a kamara javaslatát. Annyit azonban hozzáfűzött, hogy az egységes gyógyszerárak bevezetését sokféleképpen végre lehet hajtani, de felelősen addig nem tudnak állást foglalni, amíg nem látták az erre vonatkozó konkrét javaslatot.
2013. szeptember 17| (MTI)
forrás: index.hu

SiteEngine Wombat