Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Új ínszalagot fedeztek fel a térdben

 

4 évnyi kutatás után új, korábban ismeretlen ínszalagot fedezett fel a Leuveni Egyetem kórházának két belga ortopédsebésze az emberi térdben, felfedezésük alapjaiban változtathatja meg a leggyakrabban sportolás (pl. focizás, síelés vagy kézilabdázás) közben bekövetkező, az elülső keresztszalag húzódásával vagy szakadásával járó sérülések kezelését.

Az elülső keresztszalag (ACL) sérülését követően hiába esnek át sikeres térdműtéten és rehabilitáción a páciensek, többen továbbra is bizonytalan mozgásról, „nem engedelmeskedő” térdről számolnak be orvosuknak.

A Journal of Anatomy szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a francia sebésznek igaza volt: a belga szakembereknek most először sikerült azonosítani a korábban ismeretlen ínszalagot, miután makroszkopikus boncolási technikákat alkalmazva a vizsgált holttestek 97 százalékánál (41-ből 40 esetben) megtalálták az „új” ínszalagot. Az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy az elülső keresztszalag sérülésekor tapasztalt bizonytalan mozgásért tulajdonképpen a most azonosított, anterolaterális ínszalag (ALL) névre keresztelt szalag a felelős.

A belga szakemberek most annak a műtéti eljárásnak a kifejlesztésén dolgoznak, amellyel a most azonosított anterolaterális ínszalag sérülései helyreállíthatók lesznek.
(forrás: origo.hu, egészség rovat)

SiteEngine Wombat