Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Sok cukorbeteg nem veszi komolyan a diétát

 

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének kezdeményezésére készült 2013-as itthon végzett felmérésből az derült ki, hogy a 2-es típusú cukorbetegek több mint harmada nem étkezik tudatosan, és nem számolják, mennyi szénhidrátot visznek be, pedig fontos lenne.

 

A cukorbetegség szövődményeinek elkerülése érdekében jött létre, Éljen szövődmények nélkül! címmel a 2-es típusú cukorbetegeknek szóló program. Háziorvosok és szakorvosok, illetve asszisztenseik mérték fel országszerte a pácienseik tudásszintjét a diabétesszel kapcsolatban, valamint azt, hogy a betegek megítélése szerint mennyire változtatja meg az életüket ez a betegség, hogyan gondolkodnak erről a mindennapokban.

Az 1583 feldolgozott kérdőív válaszaiból az derül ki, hogy a gyógyszeres kezelés hatásában jobban bíznak a diabéteszesek (63,4 százalék), mint saját maguk tevékenységében, illetve a megkérdezettek jelentős része szerint a betegség jelentős anyagi terhet ró rá és családjára.

A kérdőíven arra is rákérdeztek, hogy a diabéteszesek tisztában vannak-e azzal, mekkora a vércukor megfelelő szintje vagy a bevihető szénhidrát mennyisége. A felmérésre válaszolók több mint harmada, 37 százaléka nem étkezik tudatosan, nem számolja a szénhidrátbevitelét. Azok között viszont, akik figyelnek erre, 70 százalék azok aránya, akik betartják a 200 grammos napi szénhidrátmennyiséget jelentő diétát.

A kérdőívben kitértek arra is, hogy mozognak-e a betegek, és ha igen, milyen gyakran. A válaszok szerint legalább hetente sportol a felmérésben szereplők fele, a mintában szereplők majdnem harmada azonban egyáltalán nem mozog.

(forrás: hvg.hu)

 

SiteEngine Wombat