Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Bujakór, szifilisz és más francos betegségek

 

A szexuális úton terjedő nemi betegségeket (bujakór, szifilisz) kezelték gyógynövényekkel, higannyal és megelőzték kondom használatával is. Ma már több mint húszféle nemi betegséget ismerünk, azonban ezek elkülönítése csak a XX. század technikai és tudományos eredményei alapján volt lehetséges.

A szexuális úton terjedő betegségeket sokféle névvel illették, bujakórnak, vénuszi nyavajának, francos (francia) betegségnek, szifilisznek is hvták, és koronként más és más gyógymódokat alkalmaztak gyógytásukra. Ma már több mint húszféle nemi betegséget ismerünk, azonban ezek elkülönítése csak a XX. század technikai és tudományos eredményei alapján volt lehetséges. A kórt már az ókori egyiptomiak is ismerték, a fennmaradt papíruszok fejlett intim higiénéről és testkultúráról tanúskodik, többek között megemlíti az öblítés, füstölés különféle kenőcsök, növényi magok őrleményét, fokhagymát és illatanyagok használatát. A férfiak nemi szervének tisztán tartására és a nemi betegségek elkerülésére a körülmetélést alkalmazták.

A görög-római orvosok  megelőzésként a nőknek gyakori hüvelyöblítést a férfiaknak pedig az aktus utáni olajos tisztogatást ajánlották.

Halálos szex – a szifilisz

Az 1490-es években Európa több országát érintve súlyos járvány szedte áldozatait, amelyet szifilisznek neveztek el. A betegség-ről azt tudták, hogy nemi úton terjed és halállal végződik. A szifilisz járványos terjedése a későbbi korokban sem válogatott, ugyanúgy érintett koronás főket, katonákat, koldusokat, nőket és férfiakat egyaránt..

A terápia kezdetben a középkori lepra hasonlósága miatt lepraellenes szerek használatán alapult, mint például a kénes víz, violaolaj, mínium, majd a keleti tapasztalatok alapján alkalmazták a szifilisz gyógyszereként a higanyt.

 

Gyógynövényekkel a bujakór ellen

A szifiliszt a XV–XVI. században Amerikából származó betegségnek tartották sokan, a bujakórt is az onnan származó gyógynövényekkel kívánták gyógyítani. Az egyik ilyen gyógynövény a guaiacfa, mely 1508 körül került Európába. Hatóanyagaga kesernyés ízű gyantájában volt. A bujakór elleni gyógykezelés másik fontos gyógynövény a sarsaparilla (szárcsgyökér) főzete illetve  a sassafrast, melyet a XVI. század közepétől ismertek és használták Európában. A babérfélékhez tartozó növény gyökerét, fáját, kérgét egyaránt használták gyógyszerként. Hatóanyagaga az illóolajban található.

Ezek a növények ugyan megfeleltek a bujakór méregtelenítési elvének, melyek izzadást, vizelethajtást, hasmenést okoztak, de a szifilisz terjedését e gyógyszerek sem tudták megakadályozni. Az Amerikából érkezett növényi csodaszerek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt.

 

A higany a megoldás?

A higany a keleti gyógymódn fontos szerepet töltött be, azonban csak óvatosan alkalmazták, mivel erős méregnek tartották. A higany belsőleg történő alkalmazását a törökök honosították meg Európában. I. Szulejmán tengerészetének admirálisáról, Barbarosszáról elnevezett higanyos pirula, melyet megbetegedett katonáinak adott, sikeresnek bizonyult, hála az arab orvostudománynak. A gyógyszer illatanyaggal és gyümölcsliszttel összekevert, citromlével higított higanyt tartalmazott.

 

Vénuszi kesztyű avagy az óvszer

A szilfilisz elleni védekezés másik fontos lehetősége az óvszer használata volt, melyről először 1564-ben olvashattunk Fallopius egyik könyvében, ahol 1100 emberrel végzett kísérletről ir, akik az óvszer használata következtében nem fertőződtek meg. A mai óvszer néven ismert eszközt Vénusz kesztyűjének, az angolok francia levélnek, a franciák angol csuklyának.nevezték. Az általánosan használt kondom elnevezés egyesek szerint a latin condere , azaz meóvás szóból ered, mások szerint egy francia város lehetett a névadó. De Sade márki és Casanova nemcsak mint fogamzásgátlót használták, hanem kifejezetten a nemi fertőzés megakadályozása érdekében is.

1701-ben Londonban már külön üzlet forgalmazta a kondomot. Az óvszer előállítására a halhólyagot, valamint a borjú vagy a juh vakbelét használták. Ezekből az anyagokból azonban csak korlátozott mennyiséget lehetett előállítani, a tömeges termelésre a gumi felfedezése adta meg a lehetőséget.

Évszázadok teltek el, míg megoldották a három nemi betegség: a lágyfekély, a kankó és a szifilisz elkülönítését. A ragadós nemi betegségek gyógyítására azonban csak akkor találtak megoldást, amikor Fleming 1942-ben felfedezte a penicillint.

 

Ady, Lenin és Casanova – néhány hires szifiliszes

• Ady Endre (1877–1919) Mihály Rozáliától kapta el a szifiliszt, annyira legyengitette szervezetét a betegség, hogy végzetes tüdőgyulladást kapott.

• Munkácsy Mihály (1844–1900) fiatalon kapta el a kórt, és ebben halt meg.

• Al Capone (1899–1947) amerikai gengszter

• Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) francia festőművész

• Giacomo Casanova (1688–1764) velencei kalandor, hivatásos csábító és író

• Charles Baudelaire (1821–1867) francia költő

• Vlagyimir Iljics Lenin (1870–1924) orosz államférfi

(forrás: Bőrgyógyász Infó havilap, szepsegbroker.hu)

SiteEngine Wombat