Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Vakcina a herpesz ellen?

 

Vakcina a herpesz ellen? A kutatók felfedezték a fertőzés elleni immunsejteket.

A herpesz az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, s emellett az egyik legfrusztrálóbb. A szájon és a nemi szerveken megjelenő időszakos hólyagokra egyelőre nincs megfelelő kezelés, csupán olyan antivirális gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek lerövidíthetik a fertőzés látható jeleit. A kutatók mostani felfedezése azonban új utakat nyithat az orvoslásban - írja a Fox News.


A kutatók felfedezték az immunrendszer egy altípusát, amelyek elnyomják a HSV-2 (herpesz genitális vírus) által okozott herpesz látható jeleit. A felfedezés olyan vakcina kifejlesztéséhez vezethet, amely klinikailag képes gyógyítani a herpesz tüneteit. 

Az újonnan azonosított T-sejt bővebb információt nyújt a kutatók számára annál, mint amit eddig tudtak a genitális herpesz vírusról. Ez a CD8 T-sejt ugyanis számos antivirális anyag táptalaja lehet. Kimutatták, hogy a vírus először ebben a sejtben aktivizálódik, még azelőtt, hogy annak jelei láthatóvá válnának a bőrön. Korábban ugyanis azt gondolták, hogy a gerincvelőn keresztül aktivizálódik újra a herpesz vírus. 

Egy lehetséges vakcina, amelynek kifejlesztése hamarosan elindulhat, arra fog összpontosítani, hogy ezeket a sejteket növeljék az immunrendszeren belül. A szakemberek szerint egy ilyen injekciónak nem lesz mellékhatása, viszont megóvhatja a betegeket a vírus újratermelődésétől.

 

2013. május 9, forrás: OrientPress

SiteEngine Wombat