Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Mi a teendő, ha a gyerek félrenyel? - Megelőzési program indul

 

Félrenyelés: program indul a gyerekbalesetek megelőzésére

A gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés, a légúti idegentest okozta fulladás. Ennek súlyossági foka széles skálán mozog. Szerencsére többségében következmények nélkül, köhögés kíséretében távozik az idegentest a légutakból, azonban sajnos néhány esetben tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet mindez. 


Legtöbbször játék, szaladgálás közben akkor történik meg a baj, ha a gyermek közben eszik, rágógumizik, vagy cukorkát szopogat. Ezért gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. Mindemellett az apró magvakat, pl. mogyorót, kiflivéget, más rágcsálni valókat a kisgyermekek beszippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Utóbbiakra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt nem javasoltak fulladásveszély miatt. Ugyanez a körültekintés szükséges a darabos ételek esetén is! 

A későbbiekben is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyermekek.

Az ilyen balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel, családi példamutatással.

A megelőzés mellett az is nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő, a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv keretében ez évben „Gyermeknaptól – Gyermeknapig” egy éves Otthonbiztonsági baleset-megelőzési programot kezdeményez. A program célja a figyelemfelhívás, a gyermekbiztonság előtérbe kerülése, ezáltal a gyermekbalesetek megelőzése.

2010 május 9, forrás: Orientpress
SiteEngine Wombat