Bejelentkezés 

név 
jelszó 
Elfelejtett jelszó

Baktérium győzheti le a maláriát

 

A kutatók felfedeztek egy baktériumtörzset, amely képes a szúnyogokat ellenállóvá tenni a maláriával szemben. Amennyiben a rovarok körében el tudnák terjeszteni a baktériumot, jelentősen csökkentené a betegség terjedését az emberek körében is - számol be a BBC. A malária az egyik legnagyobb globális betegség, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 220 millió embert fertőz évente, ebből 660 ezer eset végződik halállal.

A Michigan Állami Egyetem kutatói ezúttal a Wolbachia nevű baktériumra koncentráltak, amely általában megfertőzi a rovarokat, s kizárólag a nőstényről terjed át utódaira. A baktériumtörzs megöli bizonyos pillangók és katicabogarak hím embrióit is. 

Megfigyelték, hogy a maláriát terjesztő szúnyogfajt, az Anophelest általában nem fertőzi meg a wolbachia, habár a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az átmeneti fertőzés immunissá tette az állatokat a maláriával szemben. A kihívást a szakemberek számára az jelentette, hogy találjanak olyan baktériumot, amely a fertőzés ideiglenessége ellenére is tovább él az állatokban. Találtak is egy baktériumtörzset, amely az Anopheles stephensi nevű fajban 34 generáción át öröklődött. Ezekkel a maláriaparaziták már nem voltak képesek megbirkózni.

2013 május 5, forrás: Orientpress

SiteEngine Wombat